Hirdetés
. Hirdetés

Megadóztatná az Oroszországot elhagyni nem hajlandó cégeket az EU-biztos

|

A blokk környezetvédelmi biztosa szerint a befolyó pénzből több segélyt lehetne finanszírozni Ukrajnának.

Hirdetés

Virginjus Sinkevicius európai biztos javaslata szerint több pénzt tudna az EU küldeni Ukrajnának azáltal, hogy különadót vetnek ki azokra a nyugati cégekre, amelyek nem hajlandók megszakítani a kapcsolatokat Oroszországgal.

"Még mindig vannak olyan vállalataink, amelyek nem törődve a háborúval és a szankciókkal, továbbra is üzleti tevékenységet folytatnak Oroszországban" - mondta Sinkevicius a Politico magazinnak egy pénteken megjelent cikkében. "Miért nem esik egyetlen szó sem arról, hogy megadóztatjuk őket?"

Sinkevicius litván politikus, aki az EU környezetvédelmi biztosaként dolgozik, arra figyelmeztetett: annak ellenére, hogy a múlt héten az európai blokk 50 milliárd eurós (54 milliárd dollár) ukrajnai segélyt hagyott jóvá, előbb-utóbb elfogy annak finanszírozása, hogy Ukrajna legyőzze Oroszországot. Washington, Ukrajna legnagyobb nyugati támogatója, már 113 milliárd dollárt költött el a korábban jóváhagyott segélycsomagokból, és az amerikai törvényhozók nem hajlandók elfogadni Joe Biden elnök további 60 milliárd dollárra vonatkozó kérését.

Hirdetés

Sinkevicius szerint az orosz vagyon felszámolása vagy az Oroszországban továbbra is működő vállalkozások megadóztatása jobb megoldás, mint az uniós polgárokra támaszkodni a finanszírozási hiány pótlása érdekében. "Szerintem nagyon fontos, hogy olyan finanszírozási forrásokat találjunk, amelyek a lehető legkevesebbet vesznek el az európai adófizetőktől" - mondta. "Hosszú távú tervre van szükségünk. Oroszország kivár amíg Európa és az Egyesült Államok belefárad" - mondta.

Sinkevicius pénteken Kijevbe utazott, hogy megvitassa azokat a terveket, amelyek célja, hogy Oroszország fizessen az Ukrajnával folytatott konfliktusa során a környezetnek okozott károkért. "Ez nem csak politika - ez a mi fogadalmunk, hogy Ukrajna helyreállítása megállíthatatlan lesz, és Oroszországot anyagilag is felelősségre vonjuk a környezeti pusztításaiért" - mondta Vlagyimir Zelenszkij ukrán elnöknek.

A Kreml hétfőn arra figyelmeztetett, hogy aki orosz tulajdont foglal le, annak hosszú távú következményekkel kell számolnia. Az ilyen elkobzások aláássák "az egész gazdasági rendszer alapjait" - mondta Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője arra a médiajelentésre reagálva, amely a belga kormánynak a befagyasztott orosz vagyon megcsapolására vonatkozó javaslatáról számolt be.

Az ukrajnai konfliktus 2022. februári kezdete óta több mint 1000 vállalat jelentette be oroszországi tevékenységének visszafogását vagy teljes kivonulását az országból. Olyan cégek, mint az olasz UniCredit Group, a német New Yorker Marketing & Media kiskereskedelmi vállalat és a francia Lacoste továbbra is működnek Oroszországban. Itt vagy itt lekérhető a lista iparágakra bontva is.

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.