Hirdetés
. Hirdetés

Újabb győzelmet aratott a Google

|

Folytatódik a Google tárgyalótermi diadalmenete: Alsup bíró ítélete szerint a Java API-k nem esnek szerzői jogi védelem alá. Az Oracle futhat a pénze után.

Hirdetés

William Alsup, az Oracle-Google pert vezető bíró szerint a szerzői jogi szabályozás nem vonatkozik arra a 37 Java alkalmazás programozói interfészre (Application Programming Interface, API-ra), amelyeket az Oracle szerint a Google jogosulatlanul használt fel az Android operációs rendszer kifejlesztése során. Az Egyesült Államok észak-kaliforniai kerületi bíróságán csütörtökön kihirdetett ítélet kimondja: az interfészek struktúráját, szekvenciáját és elrendezését nem védik az Egyesült Államok vonatkozó törvényei.

Alsup verdiktje mindazonáltal nem precedensértékű: csak a kérdéses API-kra vonatkozik.

Az Oracle 2010-ben, a Java-technológiát kifejlesztő Sun Microsystems felvásárlása után perelte be a Google-t szabadalomsértés és az API-k jogosulatlan használata miatt. Page-ék mindvégig tagadták a vádakat: érvelésük szerint a Java programnyelv ingyenes – és mivel az API-kra feltétlenül szükség van a használatához, azok sem eshetnek szerzői jogi védelem alá.

Az ítélet újabb csapást jelent az Oracle számára. A cég közel hatmilliárd dollárt szeretett volna kivasalni a Google-ből kártérítés címén – most örülhetnek, ha a 150 ezres törvényes jóvátételhez hozzájutnak a végén. Annál is inkább, mivel az illetékes esküdtszék május 23-án a szabadalomsértés vádja alól is felmentette a keresőcéget.

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.