Hirdetés
. Hirdetés

Nagyot hasalt a Nokia

|

Az első negyedben éves szinten 29 százalékkal csökkentek a bevételek; a nettó veszteség 929 millió euró volt. A finn gyártó hagyományos és okostelefon-üzletágát is átalakítaná.

Hirdetés

Stephen Elop, a Nokia vezérigazgatója
Stephen Elop, a Nokia vezérigazgatója

A Nokia csütörtökön adta ki 2012-es üzleti éve első negyedévére vonatkozó pénzügyi jelentését. A cég bevételei az előző év azonos időszakához képest 29 százalékkal 7,4 milliárd euróra csökkentek; a veszteségük 929 millió euró volt.

A gyártó nehéz időket él: április11-én, alig több mint egy héttel ezelőtt egyszer már lefelé módosították az első negyedévre vonatkozó előrejelzésüket, mert az értékesítési mutatóik messze elmaradtak a várakozásoktól. Még az olyan hagyományosan „Nokia-territóriumnak” számító, elsősorban az olcsóbb készülékek iránt érdeklődő piacokon sem tudott igazán jól teljesíteni, mint India, a közel-keleti térség, Afrika vagy Kína.

A Nokia az elmúlt egy évben mindent elkövetett annak érdekében, hogy sikerre vigye a Stephen Elop vezérigazgató és csapata által kidolgozott új stratégiát, ám a vártnál jóval erősebb versenyhelyzettel kellett szembesülnie – írta közleményében a vállalat.

Az előrejelzés módosítását követően a Moody's azonnal leminősítette a céget. A gyártó hiába hangsúlyozta, hogy pénzügyi helyzete továbbra is szilárd: közel 4,9 milliárd eurós készpénzállománnyal rendelkezik – ez nem hatotta meg a hitelminősítőt.

A szakemberek nem tudják megjósolni, meddig tart ki a vállalat készpénztartaléka. „Egyelőre nem úgy néz ki, hogy a Nokia komolyabb financiális problémákkal küzdene. Alapvetően azt gondolom, hogy a dolgoknak még a jelenleginél is sokkal rosszabbra kell fordulniuk ahhoz, hogy készpénzgondjaik legyenek” - nyilatkozta Richard Windsor, Nomura International elemzője.

A Nokia összesen 82,7 millió készüléket – köztük 11,9 millió okostelefont – értékesített a negyedév során. A piaci részesedése alaposan visszaesett: egy évvel ezelőtt még 108,5 millió telefon eladásáról számoltak be.

A cég több mint kétmillió darab Windows Phone-alapú Lumia eszközt szállított ki: a Microsoft operációs rendszerét használó készülékek értékesítési adatai a termékcsalád tavaly novemberi bemutatása óta hónapról-hónapra nőnek.

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.