Hirdetés
. Hirdetés

Nagyot bukott a Sony

|

A Sony legújabb előrejelzése borús képet fest a vállalat 2011-es évének üzleti eredményeiről: a japánok a várt 2,7 milliárd helyett a 6,6 milliárd dolláros veszteséggel zártak.

Hirdetés

Masaru Kato, a Sony új CEO-ja
Masaru Kato, a Sony új CEO-ja

A Sony kedden adta ki a március 31-én zárult 2011-es üzleti évére vonatkozó módosított pénzügyi előrejelzését. A cég a februárban jósolt 220 milliárd jenesnél (2,7 milliárd dolláros) jóval nagyobb, közel 520 milliárd jenes (6,6 milliárd dolláros) veszteséget vár. A rekordméretű zakóhoz nagyban hozzájárult, hogy a japán gyártó a negyedik negyedben 300 milliárd jenes (közel 3,6 milliárd dolláros) adóhátralékát is befizette.

A bejelentés természetesen a Sony részvényárfolyamára is hatással volt: a cég papírjainak értéke a bejelentést követően tíz százalékkal esett az amerikai tőzsdén.

A gyártó alaposan megszenvedte a tavalyi évet: az erős jen és a televíziós készülékek piacának hanyatlása mellett a japán földrengés, a thaiföldi áradások és a folyamatos hackertámadások sem tettek jót az üzletmenetnek.

A Sony évek óta jelentős veszteséget termel: nem véletlen, hogy az igazgatótanács februárban vezércserére szánta el magát, és a „homie” Masaru Katót ültette a korábbi vezérigazgató Howard Stinger székébe.

Az új CEO azonmód széleskörű – bár részleteiben egyelőre még nem ismertetett – átalakítást jelentett be: sajtóhírek szerint az átfogó szervezeti reform egy nagyarányú, tízezer munkavállalót érintő leépítést is magába foglal majd.

„Radikális átalakításokat tervezünk, szent tehenek nélkül” - nyilatkozta a keddi bejelentést követően Kato. A vezérigazgató nem kívánta kommentálni a leépítésekről szóló híreket, mindössze annyit mondott, hogy „természetesen a HR-politikánk átalakítása is terítékre kerülhet”.

A piac mindenesetre kirúgásokra számít. „Valószínű, hogy nagyobb leépítésre lesz szükség, ezzel kapcsolatban további bejelentésekre számítunk” - írta hétfőn a Sony szervezetátalakítási tervei kapcsán Shiro Mikoshiba, a Nomura Securities elemzője.

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.