Hirdetés
. Hirdetés

Kevesebb Atom, nagyobb nyereség

|

A tervezettnél kevesebb Atom processzoros eszközt szállított az Intel, de ennek ellenére erősen növekedett a profitja a második pénzügyi negyedévben.

Hirdetés

Intel Atom
Intel Atom

A pénzügyi jelentések idején az Intel is kirukkolt a sajátjával: a 2011-es pénzügyi év második negyedévére szóló adatok szerint az Intel nyeresége 3,2 milliárd dollár volt (részvényenként 0,59 dollár), ami 10 százalékos bővülést jelent a tavalyi év hasonló időszakához képest. Az általánosan elfogadott könyvelési szabályok (GAAP) szerinti nyereség nettó 3 milliárd dollár volt.

Ami pedig az egész évre kivetített adatokat illeti, a nyereség 13 milliárd dollár volt (GAAP szerint), ami éves szinten 21 százalékos növekedést jelent. Az elemzők részvényenként, negyedévre és évre is kivetítve kisebb eredményt vártak el az Inteltől.

A szép eredményeket kicsit árnyalja, hogy az Atom processzoros eszközök értékesítéséből származó bevételek csökkentek, miután a tervezettnél kevesebb hasonló eszköz fogyott. A bevétel 352 millió dollár volt, ami 15 százalékos csökkenést jelent a tavalyi év hasonló negyedévéhez hasonlítva.

Az Intel 2008-ban kezdte el az Atom processzorokkal felvértezett netbookok értékesítését, most tabletekben és okostelefonokban igyekszik megjeleníteni az azóta okosabb, új generációs, energiahatékonyabb Atom csipeket. Ezekben az eszközökben az ARM lapkái a dominánsak, az Intel jelenléte eléggé gyenge.

A nyereség növekedését a szerverek és a számítógép értékesítés területén elért jó eredmények produkálták. A növekedést Paul Otellini, az Intel elnök-vezérigazgatója szerint a vállalkozások erőteljes gépigényének és a nagy internetforgalom miatt megszaporodó adatközpontoknak köszönhetik.

Az Intel semmivel sem maradt el a világtól, már ami a PC értékesítéseket illeti: az IDC adatai szerint a számítógép eladások lassultak a második negyedévben, a fogyasztók a vártnál kevesebb netbookot és jóval több tabletet vásároltak. Világszerte 84,4 millió gépet értékesítettek a szóban forgó negyedévben, ami csupán 2,6 százalékos bővülést jelent a tavalyi év negyedévéhez képest.

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.