Hirdetés
. Hirdetés

Az ARM részesedést rabolhat a PC-piacon

|

Az IDC elemzőcég tanulmánya szerint a processzorgyártó 2015-re akár 15 százalékos részesedést is szerezhet a PC- és laptop-piacon. A cég elsősorban a piacvezető Intel kárára terjeszkedhet.

Hirdetés

Az IDC szerdán kiadott elemzése szerint az ARM 2015-re tizenöt százalékos részesedéshez juthat az asztali számítógépekhez és laptopokhoz készített processzorok piacán.

Az ARM processzordizájnok licencelésével foglalkozik, a vállat szakemberei által kifejlesztett architektúrákat számos gyártó felhasználja saját termékeiben. A cég pillanatnyilag még nincs jelen az Intel és az Advanced Micro Devices (AMD) által dominált személyi számítógép piacon, ám a Microsoft új, az ARM energiatakarékos architektúrájára építkező Windows operációs rendszerének megjelenésével rövid idő alatt a szegmens egyik legfontosabb szereplőjévé válhatnak - nyilatkozta Shane Rau, az IDC félvezetőgyártással foglalkozó részlegének kutatási igazgatója.

Az ARM vezetői korábban több alkalommal is azt nyilatkozták, hogy a PC-piac bevétele nem tartozik a cég prioritásai közé. Warren East vezérigazgató még egy idei interjújában is azt hangoztatta, hogy a gyártó elsősorban a tablet- és okostelefon-szegmensre koncentrál.

Napjainkban a legtöbb okostelefont és táblagépet az ARM által licencelt processzorokkal szerelik; az Intel konkurens Oak Trail chipszetje csak májustól jelenik majd meg a mobileszközökben. A Microsoft következő operációs rendszere, a Windows 8 az Intel és az ARM megoldásait egyaránt támogatni fogja, ami jelentősen növelheti az ARM processzort használó laptopok iránti keresletet. Ezt a feltételezést látszik alátámasztani az is, hogy több neves chipgyártó - köztük az Nvidia, a Qualcomm és a Texas Instruments (TI) - is azt nyilatkozta, hogy a Windows 8-ra optimalizálja ARM-alapú processzorait. Az Nvidia Project Denver kódnéven fejleszti új, a mobileszközök mellett PC-kbe és szerverekbe is építhető processzorát; a Qualcomm és a TI egyelőre csak a mobileszközök piacára koncentrál.

Rau ennek ellenére azt gondolja, hogy az ARM-architektúrák a PC-chipek gyártói számára is komoly lehetőségeket tartogatnak. A vállalat megoldásainak széles körű elterjedésében egyebek mellett a netbookok is fontos szerepet játszhatnak majd - hangsúlyozta a szakember, aki szerint az energiatakarékos ARM-rendszerek ideális megoldást jelenthetnek a multimédia-szerverek gyártói számára.

 

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.