Hirdetés
. Hirdetés

Gyenge negyedév az Amazonnál

|

Az Amazon nyeresége a szárnyaló Kindle-eladások ellenére is 58 százalékkal csökkent a negyedik negyedévben. Az elemzők szerint a cég túl sokat költ a működésre, a szervezetfejlesztésre és a terjeszkedésre.

Hirdetés

Tom Szkutak, az Amazon CFO-ja
Tom Szkutak, az Amazon CFO-ja

Az Amazon kedden számolt be a 2011-es üzleti év negyedik negyedévére vonatkozó pénzügyi eredményeiről. Az adatok igencsak lehangolták a részvényeseket: a vállalat nettó nyeresége éves összehasonlításban 58 százalékkal 177 millió dollárra csökkent; bevételei 35 százalékos növekedés mellett 17,43 milliárd dollárt tettek ki. Utóbbi adat az iparági elemzőket is meglepte: a Thompson Financial által megkérdezett elemzők jóval nagyobb, 18,21 milliárdos eredményre számítottak.

A megfigyelők egy része nehezményezte, hogy az Amazon nem hozta nyilvánosságra népszerű e-könyv olvasói részletes értékesítési adatait. A gyártó mindössze annyit közölt, hogy az elmúlt kilenc hétben a Kindle-termékcsalád – és benne a cég közelmúltban piacra dobott Fire táblagépe – eladásai éves összehasonlításban 177 százalékkal nőttek.

A szakemberek szerint valószínű, hogy a cég rendkívül kis haszonnal értékesíti a Kindle-eszközöket – bízva abban, hogy az olvasók növekvő népszerűsége révén nagyobb profithoz juthat az e-könyvek és más elektronikus formában publikált kiadványok eladásaiból.

Az Amazon - más informatikai nagyvállalatokhoz hasonlóan - a thaiföldi áradásokkal és az európai gazdaság gyengélkedésével magyarázta a vártnál rosszabb mutatókat. Tom Szkutak, a cég pénzügyi vezetője ennek ellenére úgy nyilatkozott, hogy a vállalatvezetés nagyon elégedett a negyedéves eredményekkel. A CFO hangsúlyozta: a Kindle-eladások „hatalmas”, a digitális médiatermékek – köztük az e-könyvek, a filmek és a zenei kiadványok – „erős”, az Amazon Web Services szolgáltatások pedig „óriási” növekedést produkáltak – igaz, részletes számokat még véletlenül sem említett.

A Szkutak részvételével megrendezett sajtóbeszélgetésen megszólaló elemzők egy része úgy vélekedett, hogy az Amazon túl sok pénzt forgat vissza a saját működésébe – ami nagyon lerontja a pénzügyi mutatókat. A cég az elmúlt években rengeteget költött szervezetfejlesztésre és az üzleti tevékenysége kiterjesztésére, ami általában meg is hozta a várt eredményeket - mondta Gene Munster, a Piper Jaffrey technológiai elemzője. „A befektetőket ma este nagyon meglepte, hogy a jelek szerint ezek a befektetések nem hozzák be a várt hasznot” - hangoztatta Munster.

A tőzsde reakciójából arra következtethetünk, hogy az Amazon CFO-jának nem sikerült meggyőznie az aggódó befektetőket. A pénzemberek valószínűleg úgy gondolják, hogy Szkutakból csak a kötelező „kincstári optimizmus beszélt”, amikor az eredményeket méltatta: legalábbis erre utal, hogy a tőzsdezárást követően a cég részvényeinek értéke kilenc százalékkal 177,21 dollárra esett.

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.