Hirdetés
. Hirdetés

A könyvek múzeumba kerülnek

|

25 év múlva anakronisztikus, és éppen ezért luxus lesz papíralapú könyvet lapozgatni. Velük együtt tűnnek el a CD-k, DVD-k és a Blu-ray lemezek is.

Hirdetés

Cikksorozatunkban a jelen technikai fejlődését alapul véve keressük a választ arra, hogyan fog kinézni a jövő. A Network World segítségével megpróbáljuk kitalálni, milyen lesz az Internet, miként fogunk kommunikálni egymással, mekkora teljesítményre lesznek képesek a negyed évszázaddal későbbi számítógépek. Dave Evans, a Cisco jövőkutatója szerint, ha közel végtelen számítási és tárolási kapacitás illetve hálózati sebesség áll rendelkezésre, az igazán érdekes időket fog hozni az ipar, az egészségügy, a várostervezés, az energia-előállítás és -felhasználás, a kereskedelem és a szórakoztatás terén egyaránt. Lássuk, ezúttal mit jósolnak a szakértők 2036-ra!

könyv e-book tablet amazon kindle
könyv e-book tablet amazon kindle

Teljesen digitálissá válik életünk
Amint arról a múlt hét végén írtunk, annyira olcsóvá válnak a háttértárak, hogy alig 100 dollárért több petabyte kapacitást kaphatunk majd. Ezzel párhuzamosan életünk minden egyes másodperce digitalizálásra és mentésre kerül, így az egyes pillanatok visszanézése nem okozhat majd gondot, állítja a Cisco jövőkutatója.

Donald Newell, az AMD szerverüzletágának műszaki igazgatója azonban ennél is tovább megy. Szerinte az emberiség által valaha is létrehozott, lejegyzett, összegyűjtött információ mind digitális adattárakba kerül, kezdve az őskori időktől a jelent megelőző utolsó másodpercekig. Ezt az elképzelhetetlenül sok információt beszkennelik, digitalizálják és kereshetővé teszik az Interneten keresztül. Az adatbázishoz természetesen okostelefonon keresztül bármikor hozzáférhetünk (legyünk bárhol is a világon) - voltaképp Newell a Wikipedia gondolatát vitte tovább, 25 évvel későbbre tekintve.

„Az évtized végen születő gyerekeknek elképzelésük sem lesz arról, milyen (volt) könyvtárba járni. Amikor megmutatjuk unokáinknak a CD-t vagy a DVD-t, nem fogják felismerni" - állítja Newell. Az AMD szakembere meg van győződve arról, hogy a szórakoztató tartalmak 2036-ra már egyöntetűen 3D-s formában, streamingként lesznek elérhetők, anélkül, hogy bármilyen céleszközt, külön lejátszót kellene hozzájuk használni. Pusztán okostelefonunkra lesz szükség a filmek, multimédiás tartalmak megnézéséhez.

Mark Lewis, az EMC vezető stratégája úgy véli, nem lesz több, általánosan elterjedt optikai tárolóeszköz a Blu-ray után, ez az utolsó cserélhető, ember készítette digitális médiaformátum. „Minden tartalom, amit valaha is elkészítettek, online elérhető lesz. A könyvárak eltűnnek, a könyvek pedig múzeumokba kerülnek" - véli az EMC szakembere.

A folyamat elindulásának egyébként mindenki tanúja lehet: a táblagépek és az elektronikus könyvolvasók (mint például az Amazon Kindle) a digitális tartalomhozzáférés első, igazán széles körben elterjedt mobil eszközei. Jobb, ha a nyomdászok megkezdik az átképzésüket...

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.