. Hirdetés

A webáruházad alapja is az ERP-rendszered, még ha nem is tudtad

|

Az elmúlt hónapokban a kényszerű karantén világszerte óriási fellendülést hozott az e-kereskedelemben. Olyan, mintha kihagytunk volna pár évet, és körülbelül 3-4 év múlva lenne most.

Az online meetingek, online rendezvények, jógázás, nyelvtanulás, számlázás, digitális szerződéskötés stb. használata rakétasebességgel terjedt olyan cégek körében is, amelyek ettől eddig mereven elzárkóztak. Ki gondolta volna ezt néhány hónapja?

Hihetetlen mértékű az e-kereskedelmi felfutás, hiszen például április minden idők legnagyobb internetes kereskedelmi bevételét hozta. Az online boltok nagy segítséget jelentenek a vállalkozások számára a túlélésben, a forgalom és az érdeklődés fenntartásában. Szerencsére sok cég már stratégiai célként jelölte ki a webes csatorna megerősítését, mert enélkül a jövő nehezen tervezhető.

Az online kereskedelem alakulása. Forrás: KSH

Webáruház - most vagy soha?

Ideális esetben már rendelkezel vállalatirányítási rendszerrel vagy most tervezed, talán épp most vezeted be. Ha az üzletmeneted megkívánja a webáruház kialakítását is, a legfontosabb tanácsunk: kösd össze, integráld a lehető legszorosabb módon a két rendszert. Minden olyan folyamatot válts ki, ami rendszeresen ismétlődik, ami mindennapos, ami az idődet viszi, ami munkaerőt igényel. Mindet! Miért? Miért kellene olyan dolgokkal az időt fecsérelni, ami teljes mértékben automatizálható? Megkíméled a munkatársaidat a szükségtelen munkától, akik sokkal értékteremtőbb módon tudják eltölteni a munkaidőt, valamint csökkented annak az üzleti kockázatát, hogy ha néhány ember elmegy a cégedtől, akkor borulhat az üzletmeneted alapja. Ott a kulcs a kezedben, a saját vállalatirányítási rendszered. Használd ki!

Ha pedig egy jól működő, jól paraméterezett ERP-rendszert használsz, akkor már van egy félig automatizált webáruházad is, maximum még nem így gondoltál rá.Az integrált, automatizált webáruházról döntést hozni stratégiai kérdés, mert számos új, eddig nem ismert kötöttséggel, felelősséggel és persze munkával jár, nem csak bevételnövekedéssel. Kötöttséggel jár, mert egy bolthoz képest több garanciát, visszafizetési és jogi kötelezettséget jelent. Felelősséggel jár, hiszen ha visszaküldik a megrendelést, megcsúszik a szállítás, téves teljesítés történik, nem pontos a raktárkészlet-kijelzés, nem egyértelmű az árak feltüntetése, az akciók nem következetesek, akkor bizony a felelősség az üzemeltetőé. Munkával jár, mert a bevezetés előkészítése sok és tudatos előkészítési munkát kíván. Stratégiai, szervezeti, jogi, számviteli, logisztikai tervezést mindenképpen igényel az integrált rendszer bevezetése.

(Illusztráció: abas ERP)

Hat fontos dolog, amit érdemes átgondolnod, mielőtt ERP-t és webáruházat kötnél össze

1. A webáruház elindítása előtt jelölj ki egy egyszemélyi felelőst, aki a bevezetésért fog felelni (Projektkultúra, 1. lecke). Ez a személy soha ne az első számú vezető, az ügyvezető legyen, mert akkor sohasem fog elkészülni és működni. Úgy delegáld a teendőket, hogy adj neki teret és biztosítsd, hogy ideje is legyen a projektre, ne csak egy újabb feladatot kapjon. Az ügyvezetőnek is részt kell vállalnia a munkában, hiszen a stratégia, a célok kijelölése az ő feladatköre, de operatívan nem érdemes részt vennie a projektben, hiszen nem 2-3 óráról van szó, hanem több hónapos projektről. Stratégiai kérdés például, hogy b2b webáruházat indítunk és csak regisztrációval láthatóak az árak, vagy b2c webáruházban gondolkodunk, ahol mindenki láthatja az árainkat. A projekt felelősének pedig tudnia kell az egész folyamatot kézben tartania. A stratégia az alapja mindennek, ha ilyen nincs, csak a "konkurencia is nyitott webáruházat, nekem is kell" mentalitás, akkor nagyon nehezen tudjuk majd lemérni, sikerült-e eredményesen lezárnunk a webáruház-építési projektünket.
2. Célok meghatározása az egyik legfontosabb lépés. Cél lehet a vevők jobb kiszolgálása, új értékesítési csatorna bevezetése, folyamatok optimalizálása, automatizálása, munkaerő terhelésének csökkentése, illetve hatékonyságának növelése, de főként a kontroll a rendszerek felett. A célok meghatározása előtt viszont tisztában kell lenned azzal, mire képes az ERP-rendszered, milyen lehetőségeket használsz ki ma, és mi rejlik még benne, milyen tartalékai vannak. Ha az ERP-bevezetésedet a blogban leírtak szerint végezted, nyilván van egy Alkalmazásgazda a cégednél, őt is vond be a projektbe. Ha nincs Alkalmazásgazdád az ERP-rendszeredhez, akkor nehezebb dolgod lesz.
3. A jogszabályi megfelelőség érdekében egy sor dolgot rendbe kell tenni egy jogi audit keretében. Tapasztalt, a témában specialista jogi képviselőre mindenképpen szükséged lesz. Fontosabb témák:

  • GDPR-audit 
  • ÁSZF kidolgozása 
  • adatgazda tisztázása
  • kezelési szabályzat, amelyben meg van határozva, ki az adminisztrátor, ki a weboldal kezelője, kik milyen jogokkal férhetnek hozzá az oldalhoz
  • ki jogosult a hibák jelzésére, fejlesztés kérésére, tehát ki az, aki a fejlesztőkkel kommunikálhat
  • ki intézkedhet a domain ügyében
  • ki felel a logisztikáért (belsős, külsős) stb. Ne vedd félvállról a jogi megfelelőséget, hiszen egyre több büntetésről hallani. 

4. Már az integráció bevezetésének gondolata után érdemes átvizsgálni az adataink minőségét, hiszen csak automatizáltan érdemes soktermékes webáruházat fejleszteni. Kérdés, hogy ma mit tárol az ERP-rendszer, és milyen minőségben? Ez lesz az adatminőségi audit. 

Sok problémát okoz a nevek, cikkszámok nem azonos struktúrában történő tárolása, az ártáblák nem logikus felépítése, vagy a túl sok ár (egyéni árazás) használata. Egy webáruház nem tud kivételek halmazával hatékonyan működni az árazás terén, egyszerűsíts!A megfelelő minőségű fotók hiánya jelentős gondot okozhat, ahogy a nem megfelelő termékleírások és a műszaki adatok tárolása is.Át kell gondolni a termékkategóriákat, hogy a webáruház termékkínálata jól átlátható, logikus felépítésű struktúrába sorolható legyen. Induláskor érdemes nem a teljes termékpalettával indulni, mert az összes termék rendszerbe bedolgozása hosszú folyamat. (Pareto elv alapján érdemes kijelölni a még kezelhető termékmennyiséget, amivel a webshop indítható.)

5. A marketing egy másik sarkalatos pontja a rendszerek összekötésének, mert enélkül a webáruház egy benzin nélküli autó. Számíts arra, hogy marketingre a webáruház fejlesztési költségének legalább a kétszeresét kell elköltened, hogy tényleg beinduljon a kívánt forgalom az indulás után.

A marketingstratégia, célcsoport-meghatározás természetesen termékfüggőek, de a marketinget is bízd profikra! SEO, social media, affiliate marketing, a vásárlói élmény fokozása, vásárlói vélemények, kalkulátorok, kapcsolódó termékek, upselling, cross-selling, gamification, szövegek, bónuszrendszer, offline marketing, hírlevél-rendszer, kosárelhagyás utánkövetése stb., mind hasznos eszközök lehetnek. 

Az operatív marketing 3 alapszabálya: teszt, teszt és teszt! Tesztelj mindig valami újat, hogy megtaláld, mely aktivitások működnek, és ha megtalálod a szent grált, optimalizálj! A marketinges munkája soha nincs kész, valamit mindig jobbá lehet tenni. Ma a marketingesek legjobbjai is adatvezérelten dolgoznak, nem érzésből, ezért pontosan le tudod mérni a hatékonyságukat, tehát ne félj az együttműködéstől, hanem követeld meg az eredményeket! Persze ehhez előtte építs tényadatok mérésére alkalmas rendszereket! Mindig nagy kérdés, hogy milyen adatok kiszolgálására, szinkronizálására képes az ERP-rendszer, mert nem minden esetben képes arra, amire szükség van, és ez nagyban hátráltathatja a bevezetést. Ha az ERP-rendszered adatstruktúrájának felépítése nem volt körültekintő, szükséges lehet ezt újragondolni. Ha régebbi verziójú ERP-rendszert használsz, és lassan időszerű a verzióváltás is (nagyobb nemzetközi rendszerek esetén ezt gyakran kötelező időnként megtenni), érdemes akár a két projektet egy időben előkészíteni.

Gyakorlatilag bármilyen modern ERP-rendszert lehet integrálni webes felülethez, a lehetséges integrálhatósági fokot meg lehet állapítani a dokumentáltságból, az API-ból, az ERP-rendszer feltöltöttségéből.

Ha eddig csak gondolkodtál webáruház elindításában, és van vállalatirányítási rendszered, akkor már tudod is, mivel kell kezdened a tervezési, bevezetési folyamatot. Az ügyfelek, vásárlók részéről ez már elvárás, és óriási piaci potenciált tartogat. Webes kereskedelemre fel!


A szerzőkről:

Kulcsár Alexandra a Norex ERP technológia- és szállítófüggetlen informatikai tanácsadó oldal tulajdonosa, a Computerworld online ERP-blogjának vezető szakértője. 23 év alatt mintegy 110+ ERP-projektben szerzett tapasztalatait magyar és nemzetközi tulajdonú termelő és szolgáltató cégeknél hasznosítja. Ha kérdése van, írjon az info@norexerp.hu e-mail címre.

Nagy Zoltán a www.infoartnet.hu webes integrátor és grafikai tervezőcég tulajdonosa, alapítója. 17 év alatt több száz projektben dolgozott nemzetközi multik, nagykereskedelmi cégek, intézmények és egy nemzetközi repülőtér összetett rendszereinek fejlesztésében is. Ha kérdése van, írjon az info@infoartnet.hu e-mail címre.

0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.