Hirdetés
. Hirdetés

Mától bármikor lehet saját atombombája Iránnak

|

Egy magas rangú iráni tisztviselő szerint még nem született döntés a gyártásról.

Hirdetés

Irán technikailag képes atombomba előállítására, de még nem született politikai döntés egy ilyen lehetőségről - mondta Kamal Kharrazi, Ali Khamenei iráni legfelsőbb vezető egyik vezető tanácsadója. "Néhány nap alatt képesek voltunk 60 százalékosra dúsítani az uránt, és könnyen előállíthatunk 90 százalékos dúsítású uránt" - mondta Kharrazi vasárnap az Al Jazeerának.

Iránnak megvannak a technikai eszközei egy atombomba előállításához, de Irán nem döntött annak megépítéséről.

A bombasztikus felfedezés nem sokkal azután történt, hogy Joe Biden amerikai elnök ígéretet tett arra, hogy Washington mindent megtesz annak érdekében, hogy Teherán ne jusson nukleáris fegyverekhez.

Az ígéret Biden e hét eleji izraeli látogatása során hangzott el, amikor az amerikai elnök és Jair Lapid izraeli miniszterelnök közös nyilatkozatot írt alá a két ország közötti folyamatos stratégiai partnerségről. Washington egyebek mellett ígéretet tett arra, hogy "soha nem engedi meg, hogy Irán atomfegyverhez jusson", és megerősítette, hogy "kész nemzeti erejének minden elemét felhasználni e végeredmény biztosítására" - olvasható a nyilatkozatban.

Bár Irán sokáig azt állította, hogy soha nem törekedett nukleáris fegyverek kifejlesztésére, az ország az elmúlt években fokozta nukleáris tevékenységét. A nukleáris program fokozatos bővítése azt követően következett be, hogy 2018-ban Donald Trump akkori amerikai elnök egyoldalúan kilépett az Iránnal 2015-ben kötött nukleáris megállapodásból.

Hirdetés

Azóta a hivatalosan Közös Átfogó Cselekvési Terv (JCPOA) néven ismert, mérföldkőnek számító megállapodás gyakorlatilag szétesett, mivel Washington újra bevezette a régi szankciókat, és újakat szabott ki Teheránra. Irán viszont fokozatosan felfüggesztette a JCPOA szerinti kötelezettségeit, új urándúsító berendezéseket telepített és növelte a radioaktív anyag termelését.

A megállapodás újjáélesztésére tett erőfeszítések eddig nem vezettek eredményre, az USA és Irán többször vádaskodott az előrelépés elmaradása miatt. Teherán azt állítja, hogy Washington felelőssége, hogy visszatérjen az eredeti megállapodáshoz és teljes egészében feloldja a szankciókat, míg amerikai tisztviselők azt állítják, hogy Irán új követeléseket támasztott a JCPOA-tárgyalások során.

Ráadásul legutóbb Oroszország drónokkal való ellátásával is kapcsolatba hozták, ami veszélyeztetné jövőbeli partnerségeit olyan országokkal, amelyek befektetéseket és technológiát tudnának biztosítani.

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.