Hirdetés
. Hirdetés

Így érdemes kicselezni a gázlángozó kolléga 9 leggyakoribb bepróbálkozását

|

A Harvard pszichológusa 9 olyan mérgező kifejezést talált, amelyeket a gázlángozók folyamatosan felhasználnak ellenünk. A jó hír, hogy van megoldás!

Hirdetés

"Gaslighting" vagyis gázlángozás - az a manipuláció, amivel megpróbálják elérni, hogy kételkedjünk az érzéseinkben és a valóságról alkotott elképzeléseinkben.

Ezt a viselkedést gyakran arra használják a különbözú szintű személyiségzavarban szenvedők, hogy hatalmat és kontrollt szerezzenek a kapcsolataikban. Ha áldozatai vagyunk egy ilyen kollégának, az károsíthatja az önbecsülésünket, ami akár szorongáshoz vagy depresszióhoz is vezethet.

Ez bárkivel előfordulhat, ám egy Harvardon végzett pszichológus, aki traumákra és kapcsolatokra specializálódott, első kézből tapasztalta ezt, így gyorsan össze is foglalta, hogyan érdemes ezekre a bántó mondatokra reagálni.

Ha valaki az alábbi kilenc kifejezés bármelyikét használja velünk szemben, akkor nagy valószínűséggel egy gázlángozó hálójába keveredtünk:

1. Nem vagy normális!

A gázlángozók megpróbálnak manipulálni minket, hogy megkérdőjelezzék az épelméjűségünket. Az olyan közvetlen megjegyzések tétele, amelyek aláássák a nézőpontunkat vagy a racionalitásunkat, gyakori taktika.

Válasz:
- "Kérlek, ne kérdőjelezd meg a tiszta gondolkodásra való képességemet."
- "Még ha nem is értünk egyet, számomra így néz ki a valóság."

2. Kicsit túlreagálod a dolgot, nem gondolod?

Azzal, hogy drámaisággal vádol minket, a gázlángozó megpróbálja irracionálisnak és alaptalannak minősíteni az aggodalmainkat.

Válasz:
- "Akár egyetértesz velem, akár nem, én most így érzek."
- "Nagyra értékelném, ha nem ítélkeznél az érzéseim felett. Azok az enyémek, és nem képezik vita tárgyát."

3. Jaj már, csak vicceltem!

A gázlángozók gyakran lekicsinylik gonoszkodó megjegyzéseiket vagy kritikájukat. Ez arra késztethet minket, hogy túlgondoljuk, vajon nem vagyunk-e túlságosan érzékenyek, még akkor is, ha egyáltalán nem vagyunk azok.

Válasz:
- "Ez a megjegyzés lehet, hogy neked vicces volt, de engem megbántott."
- "Nekem nem úgy tűnt, mintha vicceltél volna, és értékelném, ha nem beszélnél velem így."

4. Te kényszerítettél rá, hogy ezt tegyem!

Amikor valami nem úgy sikerül, ahogyan eltervezték, a gázlángozók gyakran megpróbálják elkerülni a felelősségvállalást azzal, hogy minden kritikát és hibát ránk hárítanak.

Válasz:
- "Valójában nem kényszeríthetlek semmire."
- "A viselkedésed a te döntéseidet tükrözi, nem az enyémet."

Hirdetés

5. Nem lett volna ez, ha hagytad volna, hogy azt tegyem, amit kell!

Amikor megpróbálunk határokat szabni egy gázlángozóval szemben, előfordulhat, hogy úgy érzi, hogy megsértették, és megpróbál bűntudatot kelteni bennünk azzal, hogy korlátoztuk.

Válasz:
- "A határaim az értékeimet tükrözik."
- "Nem kértem, hanem felszólítottalak, hogy tartsd tiszteletben a határaimat."

6. Ezt csak azért mondom neked, mert jót akarok!

A gázlángozók azzal indokolják a durva - sőt bántó - megjegyzéseiket, hogy azok a szeretetből fakadnak. Ez megnehezítheti, hogy mennyire bízzunk a megérzéseinkben és egészséges határokat szabhassunk.

Válasz:
- "Nagyra értékelem ezt, de nincs rendben az, ahogyan beszélsz velem."
- "Köszönöm, de nem szeretném, ha így mutatnád ki a jószándékod."

7. Ez mind a te hibád.

A gázlángozó megpróbál mindent ránk hárítani, káros cselekedetekkel vádolni, még akkor is, ha egyértelmű bizonyítékok vannak arra, hogy ő viselkedik így és ezzel erősen provokál minket.

Válasz:
- "Biztos vagyok benne, hogy bizonyos szempontból én is hozzájárulok a kapcsolatunk küzdelmeihez, de te is. Mindkettőnknek hajlandónak kell lennünk változtatni, ha jobbá akarjuk tenni a helyzetet."
- "Hajlandó vagyok felelősséget vállalni a saját szerepemért, de a tiédért nem vállalok felelősséget."

8. Mindenki egyetért velem - csak te vagy nehéz eset.

Azzal, hogy hamisan sorakoztatnak fel másokat magukhoz, a gázlángozók megpróbálnak manipulálni minket, hogy elhitessék, szükségünk van rájuk. Céljuk, hogy elhiggyük, egyedül vagyunk, senki más nem tűr meg minket rajtuk kívül.

Válasz:
- "Nagyra értékelném, ha a saját nevedben beszélnél, és nem mások nevében."
- "Hallom, hogy problémásnak találsz engem. Koncentráljunk inkább a konkrét problémára."

9. Az igazi probléma az, hogy...

Amikor lebuknak, a gázlángozók megpróbálják elterelni magukról a figyelmet, és arra összpontosítani, hogy mi a baj valakivel vagy valami mással.

Válasz:
- "Kérlek, ne válts témát."
- "Úgy tűnik, mintha nem akarnád elismerni, mennyire járulsz te magad hozzá a problémához."

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.